חולמים על סטארט אפים? כל מה שצריך לדעת על סטארט אפ ישראלי
הקמת חברת סטארט אפ היא אחד החלומות הרווחים יותר בשנים האחרונות, כשמי שמצליח להגשים את החלום זוכה להערכה רבה ואפילו הערצה (ולעיתים, יש להודות, גם לא מעט קנאה). יש הרואים באנשים שעומדים מאחורי הסטארט אפים הישראליים את החלוצים של המאה ה- 21, שהרי בעמל רב ובשעות עבודה כמעט אינסופיות הם תורמים רבות לצמיחה של החברה הישראלית, מטאפורה מקובלת נוספת היא דווקא כורי זהב (גם כן בשל השעות הרבות שהם מבלים בעבודה ובנוסף בגלל שבסופו של דבר ישנו סיכון בלתי מבוטל כי הם יעלו חרס בידם), ובאופן כללי נחשבים המוחות היצירתיים שהקימו סטארט אפ לחוד החנית של הכלכלה.
לצד ההילה הרומנטית, גאוות היחידה והמקרים שבהם סטארט אפ ישראלי הסתיים באקזיט של מאות מיליוני דולרים חשוב לזכור שבסופו של דבר מימוש החלום כרוך במאמצים אדירים ועבודה תובענית במיוחד, וגם אם בעלי סטארט אפים זוכים לתמיכה (משמעותית מאוד) מצד רשויות ממשלתיות (דוגמת המדען הראשי) וגופים פרטיים (למשל לאומי טק), הרי שבסופו של דבר נדרשת השקעה עצומה כדי להיות בעליו של סטארט אפ ישראלי (למשל בשלב המתסכל של גיוס הון ראשוני לסטארט אפ).
מה מאפיין סטארט אפ ישראלי?
האופי שלנו הישראלים כמו נולד במיוחד כדי להקים סטארט אפים: אנחנו נוטים להגות רעיונות מקוריים ולפרוץ גבולות, נשענים על מסורת ארוכה של “בכוח המוח”, אוהבים חדשנות, לא נרתעים מסיכונים ומאי ודאות (ואפילו מחבבים אותן), ומורגלים בעבודה תחת לחץ ובאינטנסיביות גבוהה.
כל אלה גורמים לכך שמספרם של היזמים בארץ גדול מאוד, וכשמצרפים לכך את החיבה לטכנולוגיה, קל להבין מדוע סטארט אפ ישראלי הוא קונספט כה נפוץ ולמה בכל העולם מגלים עניין כה רב בסטארט אפים הישראלים (כולל חברות ענק כמו פייסבוק, גוגל, אינטל, מיקרוסופט וכו’).
גם צה”ל, שאחד היתרונות המובהקים שלו הוא יכולות טכנולוגיות גבוהות, תורם לפיתוח תרבות הסטארט-אפים בארץ, וכך גם מדיניות הממשלה.
נכון ל- 2014 מוערך מספרם של הסטארט אפים בישראל בכ- 5,000. על פי נתונים רשמיים של המדען הראשי ישראל היא היעד מספר אחת בעולם מחוץ לארה”ב מבחינת השקעות הון סיכון, ובנוסף ההוצאה על מחקר ופיתוח אזרחי, ששיעורה הוא כ- 4% מהתוצר, היא אחת מהגבוהות בעולם – כך שקרוב לוודאי כי בשנים הקרובות נראה עוד ועוד סטארט אפים ישראליים.
ההצלחות הבולטות של הסטארט אפים הישראלים
בניגוד למה שחושבים רבים, אקזיטים של סטארט אפים ישראלים התבצעו עוד לפני השתלטות האינטרנט על חיינו, ולמעשה כבר בשנת 1985 הונפקה בנאסד”ק חברה ישראלית בשם עוש”פ. החברה, שעסקה בייצור רובוטים, הונפקה בסכום של כ- 6 מיליון דולר, שכיום כמובן אינו מרשים במיוחד אולם ביחס לאותם ימים שיקף הצלחה אדירה.
בדור הנוכחי ההצלחה מעוררת ההתפעלות הראשונה של סטארט אפ ישראלי הייתה מיראביליס, החברה שפיתחה את ICQ. מיראביליס נמכרה בשנת 1998 בלמעלה מ- 400 מיליון דולר ושלהבה את דמיונם של ישראלים רבים, שחלמו גם הם על אקזיט דומה. בשנת 2000, רגע לפני קריסת בועת ההיי טק, נרשם שיא דמיוני כמעט, כשכרומטיס נמכרה תמורת מניות ששוויין עמד על כ- 4.8 מיליארד דולר והפכה את המונח “סטארט אפ ישראלי” למותג מבוקש במיוחד.
סטארט אפים ישראלים בולטים נוספים הם waze (שנרכשה על ידי גוגל ב- 2013), אנוביס (האחראית על שבב שמשדרג את אמינותם של זכרונות פלאש ונרכשה על ידי אפל), XIV (שפיתחה טכנולוגיה חדשנית בתחום של שרתי אחסון), וכמובן שישנם עוד עשרות סטארט אפים ששינו את חיינו (בלי שתמיד נדע על כך) ובסך הכל הקמת חברת סטארט אפ מייד אין יזרעאל היא אחד האינטרסים החשובים ביותר של מדינת ישראל בימינו.