משקיעים פרטיים לסטארט אפים חדשים – איך למצוא משקיע
משקיעים פרטיים הם אחד האפיקים היותר רווחים בכל הקשור לגיוס הון לסטארט אפ ובפרט בשלבים הראשוניים שלו. זהו קונספט עתיר פוטנציאל אבל גם לא מעט סיכונים ולכל מי שנמצא בעיצומה של הקמת חברת סטארט אפ או חולם על אחת כזו, כדאי להיות מודעים הן לאלה והן לאלה.
מיהם המשקיעים הפרטיים?
משקיעים פרטיים, או כפי שהם מכונים “אנג’לים”, הם אנשי עסקים אמידים בעלי עניין, וברוב רובם של המקרים, גם ידע וניסיון, בכל הקשור להייטק על ענפיו השונים (בין אם בתחום ספציפי דוגמת ביוטק או קלינטק ובין אם במנעד רחב של תחומים).
עבור אותם “מלאכים”, חשוב להדגיש, השקעה בסטארט אפ אינה בגדר מצווה או מעשה חסד אם כי מהלך עסקי מחושב שיוצא לפועל רק לאחר שהמיזם שמבקש סיוע במימון נבדק לפני ולפנים ונמצא בעל פוטנציאל של ממש. יחד עם זאת, אין ספק שהמעורבות והמחויבות של המשקיעים הפרטיים הן מעבר למהלך עסקי נטו וברוב רובם של המקרים הם תורמים לסטארט אפ גם ידע מהותי, ניסיון יקר ערך וקשרים פותחי דלתות.
בין האנג’לים הבולטים בארץ ניתן לציין את זוהר גילון, מראשוני המשקיעים הפרטיים בחברות הייטק, רמי ליפמן שבמקביל מסייע גם למיזמים חברתיים דוגמת עמותה הפועלת לשילוב עולי אתיופיה בחברה הישראלית, גיא גמזו (שברזומה ההשקעות שלו מופיעים בין השאר Passave ו- Fiverr), אדי שלו שצבר ניסיון עשיר בתחום ההשקעות כאחד ממנהליה של קרן הון סיכון ג’נסיס, שמעון אקהויז שמעורב בעיקר במיזמים בתחום הרפואי ודב מורן שמכר את החברה שהמציאה את הדיסק און קי תמורת 1.6 מיליארד דולר והפך לגורו של יזמים צעירים רבים. אגב, גם אריק שמידט, מנכ”ל גוגל, משקיע בסטארט אפים ישראלים באמצעות אנשיו בארץ. ניתן להיעזר באנשי המקצוע של לאומי טק אשר מקשרים יזמים אל אנג’לים המתאימים להם.
מתי כדאי לפנות למשקיעים פרטיים?
עיתוי הפנייה אל משקיעים פרטיים הוא רב חשיבות במיוחד. בדרך כלל הדבר נעשה בשלבי ה- Seed, לאחר שכבר מוצה השלב של גיוס הון ראשוני מבני משפחה, חברים או מקורות עצמיים, וכשקרנות הון הסיכון השונות עדיין לא מוכנות להיכנס לתמונה עקב הסיכון הגבוה וגם כניסה אל חממה טכנולוגית עדיין אינה רלוונטית.
יחד עם זאת יש לקחת בחשבון שפנייה מוקדמת יחסית עלולה להוביל למצב שבו משקיע דורש אחוזים גבוהים מהחברה תמורת השקעתו, שכן המיזם נמצא בשלב ראשוני ואולי אפילו בוסרי משהו. בנוסף משקיעים בסטארט אפ, ברוב המקרים, מעורבים בהתוויית דרכו של הסטארט אפ, וכשזה נמצא בחיתוליו עלול להיווצר מצב שבו היזמים המקוריים מאבדים שליטה ולא זוכים לממש את החלום שלהם.
מצד שני, ללא גיוס כספים כהשקעה של משקיע פרטי כל סטארט אפ עלול שלא להצליח כלל, מה גם שבלא מעט מקרים לידע, לניסיון ולקשרים של המשקיעים הפרטיים ישנה תרומה קריטית והם אלה שמצליחים לנתב את המיזם אל הפסים הנכונים ביותר עבורו.
חוק האנג‘לים
על מנת לעודד משקיעים פרטיים לתמוך בסטארט אפים חוקק בשנת 2011 “חוק האנג’לים” – סעיף מיוחד במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2011 אשר נועד לתמרץ השקעות פרטיות במיזמי הייטק.
הכוונות אמנם היו טובות, אולם מאחר שהן לוו במגבלות רבות, הרי שמעט מאוד השקעות יצאו לפעול. בשנת 2014 יזמו השרים נפתלי בנט ויאיר לפיד תיקונים מהותיים לחוק המקורי, כשהעיקרי שבהם הוא הכרה במלוא ההשקעה מבחינת מס הכנסה וזאת כבר בשנה הראשונה. כתוצאה מהשינוי, כך מקווים במשרדי האוצר והכלכלה, ייכנסו לתחום משקיעים פרטיים נוספים. בלאומי טק תוכלו לקבל מידע אודות האפשרויות השונות לניצול חוק חשוב זה.